субота, 16 травня 2020 р.

4.12. Матеріали та устаткування для аплікації

МАТЕРІАЛИ ТА УСТАТКУВАННЯ ДЛЯ АПЛІКАЦІЇ

Для оздоблення елементів одягу, взуття та ін. у техніці аплікації використовуються різноманітні матеріали:

тканина,

шкіра,

хутро.

Вибір матеріалів зумовлений не тільки одним лише бажанням естетично оздобити ту чи іншу річ, але й з урахуванням їх своєрідності, практичним призначення відповідної речі, що потребує крім того врахування такої якості як міцність деталей аплікації.

При використанні матеріалів у самостійному художньому творі береться до уваги, перш за все, їх зображувально-виразні якості, без урахування при цьому їх міцності. Тому найчастіше використовується з цією метою: спеціально підготовлена тканина, поліхромний або монохромний (для силуетної аплікації) папір, природний матеріал (засушене листя дерев, квіти, тополиний пух тощо).

Закріплюючим матеріалом при виконанні аплікаційних робіт служить клей або клейстер, від властивості яких залежить зовнішній вигляд зображення: якість кольорової поверхні, міцність утримання деталі. Тому клей і клейстер повинні відповідати певним вимогам щодо їх якості: не впливати на кольорову поверхню паперу або тканини, міцно утримувати зображення на площині й швидко висихати. У практиці аплікації найчастіше застосовують синтетичний клей (типу ПВА) або казеїновий клей. Клейстери готують самі, використовуючи для цього крохмаль або муку. Але слід пам’ятати, що приготовлений клейстер придатний для застосування лише протягом 8-10 годин.

До устаткування для роботи в техніці аплікації відносять:

ножиці,

пензлі для клею,

підставку для пензлів,

баночку для клею,

графітний олівець,

гумку,

коробку для обрізків,

серветки,

газетний папір.

Дорослі використовують ножиці таких видів: великі й малі, з гострими й закругленими кінцями лез, прямими й прогнутими лезами. Дітям з метою безпеки слід пропонувати ножиці лише із закругленими кінцями лез, зручного для них розміру і добре загостреними. Серветок повинно бути дві – одна (волога) для витирання рук від клею, інша (суха) для притискування зображення. Пензлів краще мати 2-3, до того ж різних розмірів.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар