субота, 16 травня 2020 р.

4.9. Ліплення

ЛІПЛЕННЯ

Ліплення розглядається як один з основних різновидів скульптурної техніки, пов’язаної з обробкою м’якого матеріалу ‒ спеціальних сортів глини, пластиліну, воску.

У практиці дошкільного закладу ліплення визначається як самостійний вид образотворчої діяльності, спрямований на пізнання і відтворення предметного світу в обсяжних пластичних формах. За змістом і зовнішніми характеристиками виразності результатів воно, здебільшого, може бути уподібнене скульптурі малих форм та народно-художнім промислам. У процесі зазначеної діяльності діти виготовляють як предмети побуту, головним чином посуд, так і відтворюють образи фруктів, овочів, ягід, тварин, птахів, людини тощо. Крім того, ця продукція може мати вигляд як окремих предметів, так і нескладних натюрмортів, сюжетних композицій. За стилем відтворення образів вони, здебільшого, можуть бути віднесеними до декоративного мистецтва, але із специфічними проявами дитячої діяльності. На цій підставі надається можливість узагальнити характеристику образотворчої мови ліплення як діяльності на етапі дошкільного дитинства.

Виразні засоби ліплення:

Малюнок у широкому розумінні елемента образотворчої мови відтворення форми, обсяжного і просторового моделювання, пластики та динаміки об’єкта ‒ стосовно діяльності дітей характеризується значним узагальненням зазначених зовнішніх ознак реального об’єкта. Тобто у даному випадку має місце декоративне стилізування реальних ознак, більш вільне їх тлумачення. Відтворення предметів реального світу в такому вигляді обумовлено особливостями розвитку сприймання і рівнем накопиченого дітьми досвіду в зазначеній діяльності.

Лінія як обмеження силуету об’єкта обумовлена, здебільшого, формами, які відтворюють діти на тому чи іншому етапі оволодіння ліпленням. Так, перші етапи (молодші та середня групи) характеризуються конструктивною побудовою загальної форми об’єкта, тобто послідовним приєднанням однієї деталі до іншої. У більшості випадків вони мають форму кулі, овалу та циліндра, у зв’язку з чим переважають криві та прямі лінії, які обмежують силуети відповідних деталей.

Композиція окремих образів, які виконуються дітьми старшого дошкільного віку, відрізняється найпростішим відтворенням відповідних рухів, жестів, пози. Зазначені прояви композиційної виразності мають місце і при створенні нескладних скульптурних сюжетів, в яких діти, крім того, намагаються виділити головний об’єкт контрастністю величини та місцем його розташування, здебільшого, в центрі.

Діти старшого дошкільного віку, відтворюючи той чи інший образ із цілого куска глини або пластиліну, сполучають лінії різних конфігурацій, що дають їм змогу узагальнити силует єдиною складною лінією.

У практичній діяльності дітей має місце як монохромна так і поліхромна декоративна скульптура. Монохромна скульптура обмежується природним кольором глини. Спеціальна термічна обробка готового виробу надає йому жовто-оранжевих відтінків. Поліхромності скульптурні вироби набувають за допомогою різнокольорового пластиліну або відповідним фарбуванням деталей чи їх розмальовуванням орнаментом.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар