пʼятницю, 15 травня 2020 р.

4.2. Види і жанри образотворчого мистецтва

ВИДИ І ЖАНРИ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА

Образотворче мистецтво ‒ види художньої творчості, які відображають візуально сприйняту дійсність.

Образотворче мистецтво відображає дійсність у наочних образах, відтворює об’єктивно наявні властивості реального світу: об’єм, колір, просторовість, матеріальну форму предмета, світлоповітряне середовище тощо. Проте образотворче мистецтво зображує не тільки те, що доступне безпосередньому зоровому сприйняттю, але й передає розвиток подій у часі, певну фабулу, розгорнуту оповідь. Воно розкриває духовний склад людини, її психологію.

Образотворче мистецтво у сукупності своїх видів створює реальну картину життя людини та природи, а також наочно втілює ті образи, яких немає в реальності, які є наслідком людської фантазії.

Види образотворчого мистецтва:

архітектура,

живопис,

скульптура,

графіка,

декоративно-ужиткове мистецтво,

дизайн.

Архітектура (будівництво) ‒ це одночасно і наука і мистецтво проектування будівель, а також власне система будівель та споруд, які формують просторове середовище для життя і діяльності людей відповідно до законів краси.

Живопис ‒ площинне образотворче мистецтво, специфіка якого полягає в представленні за допомогою фарб, нанесених на поверхню зображення реального світу, перетворених творчою уявою художника.

Скульптура (ліпити, вирізувати, висікати) є видом мистецтва, яке відображає, пояснює й оцінює дійсність засобами об’ємних пластичних образів і просторових форм.

Графіка (пишу, креслю, рисую) ‒ вид образотворчого мистецтва, заснований на рисунку, виконаному лініями, штрихами і плямами з обмеженим використанням кольору, а також друковані художні зображення, основу яких утворює рисунок.

Декоративне означає «прикрашати». Ужиткове ж означає, що речі мають практичний вжиток, а не лише є предметом естетичної насолоди.

Дизайн ‒ задум, план, мета, намір, творчий задум, проект і креслення, розрахунок, конструкція, ескіз, малюнок, візерунок, композиція, мистецтво композиції, витвір мистецтва.

Кожний із перелічених видів образотворчого мистецтва відрізняється від іншого своїм змістом, засобами художньої виразності, матеріалом та образно-пізнавальним впливом на глядача. Проте в усіх видах мистецтва існує також і поділ на жанри. Слово «жанр» ‒ французьке, воно означає «рід», «різновид». Поділ на жанри існує в усіх видах образотворчого мистецтва.

Жанри образотворчого мистецтва:

портрет (зображення людей),

натюрморт (зображення неживого),

пейзаж (зображення природи),

батальний жанр (воєнні події та життя армії),

побутовий жанр (зображає повсякденне життя)

історичний жанр (зображення історичних подій),

міфологічний (зображення подій або героїв з міфології),

анімалістичний (зображення тварин у живописі, графіці, скульптурі),

мариністичний (зображення моря, морський пейзаж),

автопортрет (зображення самого себе),

архітектурний (зображення архітектури та інтер’єру),

релігійний (зображення подій з Біблії).

 


Немає коментарів:

Дописати коментар