субота, 16 травня 2020 р.

4.6. Малювання – основний вид образотворчої діяльності

МАЛЮВАННЯ – ОСНОВНИЙ ВИД ОБРАЗОТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Серед різноманітних видів образотворчої діяльності, якими оволодівають діти дошкільного віку, малювання займає провідне місце. Його перевага полягає не тільки в тому, що воно забезпечує можливість відтворення уявлень та вражень про навколишню дійсність, починаючи з перших кроків залучення до цієї діяльності, воно, крім того, покладено в основу всіх інших видів образотворчої діяльності і сприяє успішності оволодіння ними.

У залежності від завдань відтворення дійсності розрізняють такі види малювання:

предметне (зображення окремого об’єкту);

сюжетне (відтворення епізоду, події та явища);

декоративне (зображення візерунків, орнаментів).

Оскільки малювання (як і інші види образотворчої діяльності), крім пізнавальної і виховної, виконує ще й комунікативну функцію, діти з перших кроків залучення до нього оволодівають елементами образотворчої мови:

малюнком,

лінією,

кольором,

композицією.

Малюнок як елемент образотворчої мови щодо діяльності дітей дошкільного віку полягає у відтворенні форми (в умовно-площинному зображенні) об’єкта, пропорційних співвідносин його деталей та їх положення у просторі, окремих ознак пластики та динаміки.

Лінія як один з основних засобів зображення використовується дітьми із самого початку залучення їх до малювання. Протягом усього дошкільного дитинства в малюнках дитини переважає одинока контурна лінія.

Колір. Оволодіння кольором у практиці дитячого садка здійснюється з метою вирішення двох взаємопов’язаних завдань. З одного боку, формування почуття кольору є невід’ємною частиною сенсорного виховання, спрямованого на розвиток у дітей здібності орієнтування в навколишній дійсності. З іншого боку, оволодіваючи еталонною системою кольору, діти вчаться відповідним засобом відтворювати одну з важливих зовнішніх ознак предметів та явищ.

Композиція як засіб організації художнього твору у відповідності з його змістом і задумом автора, засновується на законах, правилах та прийомах, які склалися протягом багатовікової художньої практики й естетичного пізнання дійсності.

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар