субота, 16 травня 2020 р.

4.13. Конструювання

КОНСТРУЮВАННЯ

Конструювання (будова, споруда або її складова частина) ‒ діяльність, спрямована на створення споруд відповідно до проекту, плану або розрахунків.

Різновидом конструювання є художнє конструювання або дизайн (проект, креслення), який має на меті забезпечення зручності експлуатування, раціональності компоновки та високого естетичного рівня промислових виробів, іншими словами, це вид проектної художньо-технічної діяльності по формуванню предметно-о середовища.

Головними засобами виразності в художньому конструюванні, об’єктом якого служать предмети матеріального виробництва, є обсяг і простір, які створені працюючими конструкціями та механізмами, а також тектоніка (будівельна майстерність) ‒ пластичний вираз у формі виробу, характері та особливостях матеріалу й конструкції. Крім того, використовуються й інші засоби виразності та гармонізації ‒ пропорції, модуль (мірність, розміреність), метр (міра, розмір), ритм, контраст та нюанс (відтінок, ледь помітний перехід), фактура (обробка поверхні), колір.

Перші спроби художнього конструювання виявляються вже в ранньому дитинстві, коли малюк складає пірамідку та інші найпростіші споруди з кубиків. Незважаючи на те, що протягом дошкільного дитинства результати цієї діяльності ускладнюються й удосконалюються, вони, зрозуміло, не можуть бути порівняними з результатами дорослих, їх не можна оцінити з погляду наявності новини, матеріальної та духовної ціннісності. Але як інші галузі продуктивної діяльності дітей, художнє конструювання дає їм змогу пізнавати навколишній світ, кожного разу відкривати для себе нові його ознаки та властивості, а для дорослих своєю діяльністю та її результатами відкривати себе.

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар