субота, 11 квітня 2020 р.

3.13. Цільові прогулянки


ЦІЛЬОВІ ПРОГУЛЯНКИ
У зв’язку з обмеженою кількістю занять по ознайомленню з природою і потребою найкраще дізнатися про найближче природне оточення села, міста, закарбувати у пам’яті дітей яскраві картини чудової української природи проводяться цільові прогулянки в природу. Вони інтегруються з пішохідними переходами і можуть проводитися не тільки з пізнавальною, але й з пізнавально-практичною метою (збирання грибів, ягід, насіння дикорослих трав для підгодовування пташок тощо). Відмінність цільових прогулянок від повсякденних полягає у тому, що проводяться вони за межі дитячого садка.
За наявності лісу поблизу дитячого садка цільові прогулянки навесні можуть містити спостереження за:
рослинами, що зимували під снігом зеленими (брусниця, грушанка, копитняк);
пожвавленням птахів;
цвітінням ліщини, вільхи;
цвітінням ефемероїдів;
першими комахами (джмелями, бджолами, метеликами, мурашками);
цвітінням черемхи, глоду, дуба, сосни;
цвітінням конвалії, купини;
спостереженням за дятлом, білкою.
Дошкільники можуть слухати весняну пісню синиці, спів соловейка, порівнювати його пісню з піснею зяблика.
Якщо недалеко протікає струмок або є річка, озеро, водосховище, море, цільові прогулянки навесні можуть містити спостереження за:
скресанням криги;
життям крижнів і чирків;
рибами, що трапляються в улові рибалок;
жабами (слухання весняних концертів жаб);
життям мартинів і крячок, водомірками, молюсками, появою ряски, розвитком прибережних рослин (цвітіння калюжниці).
На луці після танення снігу спостерігають за рослинами, їх розвитком, цвітінням стокроток, початком цвітіння злаків, комахами ‒ мешканцями луки.
Спостереження навесні в парку близькі за змістом із спостереженнями у лісі. Вони включають також спостереження за:
весняними роботами в парку:
обрізуванням дерев, кущів;
висаджуванням розсади однорічних рослин;
цвітінням весняних декоративних рослин.
Надзвичайно сприятливі умови для цільових прогулянок у тих дитячих садках, які розташовуються поблизу ботанічних садів, які є в Україні майже у кожному обласному центрі. Наявність багатої видової різноманітності рослин, комах, птахів дає змогу проводити цікаві прогулянки протягом усього року.
Наявність пустирів також дає цікавий матеріал для спостережень під час цільових прогулянок навесні. Можна показати, як у порожнинах стебел зимували комахи, відзначити, насіння яких рослин найбільш охоче споживалося птахами, розглянути сходи, молоді пагони пустирних рослин.
Особливо багато можливостей для спостережень на цільових прогулянках надає літо. Рослини, що розцвітають, різноманітність комах, птахів, їх цікава пристосувальна поведінка створюють необмежений простір для подання дітям цікавої інформації, спрямованої на пізнання рідної природи, її краси, формування на цій основі нового, екологічного мислення.



Немає коментарів:

Дописати коментар