субота, 11 квітня 2020 р.

3.4. Тварини у кутку природи


ТВАРИНИ У КУТКУ ПРИРОДИ
Тварини завдяки своїй рухливостi і цiкавiй поведiнцi викликають у дiтей великий iнтерес. Серед них у кутку природи утримуються як постiйнi, так і тимчасовi мешканцi.
Постiйними мешканцями кутка природа є акварiумнi риби. В акварiумi можна утримувати як дрiбних предтавникiв риб наших прiсноводних водойм, так i екзотичних риб ‒ мешканцiв тропiчних водойм, якi характеризуються бiльшою декоративнiстю забарвлення, форм.
Усiх екзотичних акварiумних риб можна подiлити на холодноводних та теплолюбних. До холодноводних належать золотi рибки i її рiзновидностi ‒ вуалехвiст, комета, телескоп, шубункiн, львиноголiвка. До теплолюбних ‒ скалярiї, неони, пiвники, молiнезiї та iн.
За способом розмноження екзотичнi риби подiляються на живородящих та iкрометних. До живородящих вiдносяться гупi, мечоносцi, пециллiї та молiнезiї. Решта рибок ‒ iкрометнi.
У дитячих садках заради безпеки дiтей акварiуми не мають водопiдiгрiвiв, компресорiв для насичення води киснем, i в зв’язку з цим добирають такi види риб, якi невибагливi до умов утримання, красивi.
Серед iкрометних риб у дитячих садках обов’язково повинна утримуватися золота рибка та її рiзновидностi. Яскравозабарвленi золотi рибки, шлейфовi комети, нiжнi вуалехвости ‒ цiкавi об’єкти для спостережень дошкiльникiв.
З родини коропових у дитячому садку крiм золотої рибки можна утримувати данiо рерiо, кардинала, барбусiв (суматранського, червоного). Цi риби добре спiвiснують мiж собою і з iншими рибами.
Цiкавими для дитячих садкiв є лабiринтовi риби. Цi риби дихають не тiльки розчиненим у водi киснем, але й атмосферним повiтрям, яке вони перiодично заковтують ротом, пiднiмаючись на поверхню води. Найбiльш вiдомi з них макроподи, гурамi, пiвники.
Цiкавими для утримання в дитячих садках є цихловi риби. Вони вiдзначаються оригiнальнiстю форм, багатством яскравих фарб, своєю поведiнкою. Представники їх ‒ скалярiя, папуга, цихлазома. Тримають їх в окремих акварiумах, тому що навiть мирнi риби в перiод нересту стають агресивними. Всi цi риби теплолюбнi.
До харацинових риб належать знаменитi неоновi риби, елегантнi мiнори. Своєрiдне свiтiння допомагає рибам пiзнавати одна одну у темних болотистих водах.
Риби мiсцевих водойм можуть бути як постiйними, так i тимчасовими мешканцями кутка природи. В основному добре приживаються в акварiумi представники родини коропових: золотий i срiбний карась, краснопiрка, верховодка, пiчкур, голець, щипавка, в’юн, за якими можна вести цiкавi спостереження.
Кориснi для утримання в акварiумi грунтовi молюски, представником яких є меланiї. Вони постiйно живуть у ґрунті, де доїдають рештки корму, якi не були використанi рибами. Отже, меланiї сприяють пiдтриманню бiологiчної рiвноваги в акварiумi. Розмножуються вони живонародженням.
Акварiум є моделлю водойми, i спостерiгаючи за життям його мешканцiв, дiти пiзнають закономiрностi природи, особливостi життя риб, молюскiв, водяних рослин. Споглядання таємничо-чарiвного пiдводного свiту приносить естетичне задоволення, розвиває художнiй смак. Догляд за мешканцями акварiума сприяє формуванню гуманних почуттiв, трудових навичок.
При правильному догляді акваріум завжди буде радувати зеленими заростями і яскравими здоровими рибками. Раз на тиждень акваріум чистять з допомогою сифона – гумового шланга з широкими пластмасовим наконечником, через який відсмоктують воду з брудом, що назбирався у верхньому шарі ґрунту. Рослини і риби при цьому залишаються в акваріумі. Під час чищення зливають до 1/3 об’єму брудної води і замінюють її відстояною водою. Під час годування риб уважно стежать, чи немає серед них таких, що неприродно плавають, лежать на дні. Якщо такі є, то їх відразу ж відсаджують в окрему посудину для лікування, а сачок після цього прополіскують у гарячій воді. Щоб риби не вискочили з акваріума, його слід прикривати склом. Риби повинні вчасно одержувати достатню кількість якісного корму і бути ситими. Існуюча думка, що для підтримання нормального стану риб їх краще не догодовувати, ніж перегодовувати, хибна. Вважається нормальним, коли дорослих риб годують уранці і ввечері. Залишки сухого корму, не використаного рибами, не можна залишати в акваріумі, бо вода стане каламутною (корм швидко загниває і розкладається, споживаючи кисень).
Утримання ссавців у кутку природи. Із ссавців у кутку природи утримують тих, що добре розмножуються в умовах неволі. Представниками їх є морська свинка та хом’ячок, що належать до ряду гризунів. Утримують їх у металевих клітках з товстого дроту, в які ставлять невеличкий будиночок і кладуть матеріал для гнізда (вату, м’які шматочки тканини, тирсу), з якого хом’ячок влаштовує гніздо. Поруч з гніздом він влаштовує комірку, в якій збирає запаси продуктів. В одному з кутків клітки розміщує туалет. В клітку добре поставити бігове колесо, щоб задовольнити рухову активність звірків.
Як і інші гризуни, хом’ячки живляться зернами рослин, овочами, у неволі їдять булку і п’ють молоко. Особливістю цього звірка є досить місткі защічні мішки. В них хом’ячок, коли він ситий, набиває зерно і переносить у комірку. Його щоки при цьому надуваються і мордочка набуває забавного вигляду. При утриманні пари хом’ячків у них 2-3 рази на рік з’являється потомство по 6-10 відразу. Перед появою малят самця відсаджують, а самку не турбують, бо вона може загризти дитинчат. Годувати її в цей час треба краще, давати молоко. Хом’ячата народжуються сліпими, голими, безпомічними. Проте приблизно через 3 тижні можна побачити, як з пухнастого гнізда виглядають мордочки маленьких хом’ячків, а потім вони виповзають з гнізда і живляться коло годівниці разом з матір’ю, від якої відрізняються лише більш світлим забарвленням. Живуть тварини близько 3 років.


Немає коментарів:

Дописати коментар