субота, 11 квітня 2020 р.

3.7. Город на ділянці


ГОРОД НА ДІЛЯНЦІ
З великої кількості рослин, що оточують нас, людина для задоволення своїх потреб використовує близько 120, а серед найчастіше вживаних ‒ лише 12 видів. Саме тому, що ці рослини задовольняють найважливіші потреби людини у продуктах харчування, потрібно ознайомити дітей з ними, формувати у них інтерес і ціннісні орієнтації.
Обов’язковою умовою планування ділянки дошкільного закладу є створення городу і саду для ознайомлення дітей з культурними рослинами, формування трудових навичок, інтересу до сільськогосподарської праці. У процесі спостережень і праці, зв’язаної з доглядом за городніми та садовими рослинами, розширюється коло знань дітей, формуються мова і мислення, перші елементи діалектико-матеріалістичного світорозуміння. Культурні рослини відзначаються красивим цвітінням (кабачки, огірки, картопля та ін.), різноманітним за формою і кольором листям. Це створює сприятливі передумови для сенсорного і естетичного розвитку дітей. Посильна праця дітей на городі сприяє фізичному розвитку.
Залежно від умов ділянки дошкільного закладу город може бути спланований по-різному, проте доцільно витримати такі розміри грядок і доріжок:
грядки ‒ 2,5-3 м завдовжки, що дозволяє розмістити по обидва боки всю групу дітей, і 70-80 см завширшки, що дає змогу дітям дістати до середини грядки під час саджання рослин і догляду за ними;
доріжки ‒ 50-60 см завширшки, щоб діти, присівши навпочіпки під час розглядання рослин або догляду за ними, не пошкодили ті рослини, які знаходяться на сусідній грядці. Ширина головної доріжки повинна становити 1 м, що дозволяє використовувати під час підвезення ґрунту тачки, носилки тощо.
Важливо зробити город привабливим, мальовничим. Плетений тин, декоративні горщики, що насаджені на кілки, колодязь з журавлем (встановлена за зрубом бочка з водою не повинна перевищувати 60-70 см заввишки) ‒ всі ці елементи оформлення разом з квітучими соняшниками, стрункою кукурудзою, розлогими стеблами гарбузів створюють національний колорит, мальовничість. На городі дитячого садка висаджують рослини, що належать до найбільш поширених родин:
до родини Хрестоцвіті належать:
редиска,
редька,
капуста,
ріпа.
до родини Пасльонові:
помідори,
баклажани,
перець,
картопля.
до родини Гарбузові:
огірки,
гарбузи,
кабачки,
дині,
кавуни.
до родини Зонтичні:
морква,
петрушка,
кріп.
до родини Лободові:
столові буряки,
шпинат.
до родини Бобові:
горох,
квасоля.
до родини Лілійні:
цибуля,
часник.
З наведеного переліку рослин зрозуміло, що їх можна поділити на холодостійкі і теплолюбні. До найбільш холодостійких належать: горох, петрушка, цибуля, часник, капуста, редька, редиска, морква. До теплолюбних належать: огірки, помідори, квасоля, кавуни, дині.
Знання про потребу рослин у теплі слід враховувати під час визначення строків садіння. Всі городні рослини потребують достатнього освітлення і будуть добре розвиватися лише за цих умов.
Важливою умовою для розвитку городніх рослин є наявність вологи, адже поживні речовини, які є в ґрунті, рослина засвоює з розчинів. Однією з основних умов хорошого розвитку рослин є наявність поживного ґрунту, в якому були б збалансовані основні елементи живлення рослин: азот, фосфор, калій, мікроелементи.
Основним фактором підвищення родючості ґрунту є систематичне внесення гною, торфокомпостів та інших органічних добрив. На городі дитячого садка вирощують однорічні (горох, помідори, огірки, кабачки, редис), дворічні (морква, буряк, капуста, крім цвітної, петрушка), багаторічні (ревінь, щавель) рослини.


Немає коментарів:

Дописати коментар