субота, 11 квітня 2020 р.

3.5. Птахи у кутку природи


ПТАХИ У КУТКУ ПРИРОДИ
Рухливість птахів, їхнє яскраве привабливе забарвлення, цікава поведінка, спів ‒ усе це зумовлює великий інтерес до утримання птахів у кутку природи і виховання дбайливого ставлення до них, відповідальності за життя живої істоти.
У кутку природи можна утримувати тих птахів, які добре розмножуються в умовах неволі ‒ хвилястих папуг і канарок.
Щоб папуга легше звикав до неволі, краще брати в куток природи молодого птаха. Здоровий птах має гладке оперення і дзьоб, ціле махове і хвостове пір’я.
Для утримання папуг використовують клітки, виготовлені з металевого дроту. Найкраще підходить клітка таких розмірів, см: довжина ‒ 60, висота ‒ 50, ширина ‒ 30-35.
Клітку з хвилястими папугами встановлюють у світлому місці, але не на сонці і не на протягу. Якщо в дитячому садку є умови для влаштування вольєра, це сприятиме поліпшенню умов утримання птаха. Надзвичайно добре впливає на здоров’я папуг утримання їх влітку у відкритих вольєрах на повітрі.
Корм для хвилястих папуг повинен складатися з чотирьох компонентів: зернового, м’якого, вітамінного, або зеленого, і мінерального.
Хвилясті папуги легко розмножуються в клітках і вольєрах. Стимулом для цього є гніздовий ящик або дуплянка з лотком 5 см і внутрішньою камерою близько 15 см у попереку. Гніздова підстилка не потрібна. Дно дуплянки роблять не пласким, а трохи нахиленим до центра, щоб яйця трималися поруч. Насиджування триває 17 днів. Пташенята виводяться не одночасно, тому в одному виводку вік їх різний. Однак це не заважає нормальному вигодовуванню молодняка. Якщо розмноження птахів відбувається в період короткого світлового дня, вночі клітку з папугами потрібно освітлювати нічником.
Деякі найбільш здібні хвилясті папуги навчаються вимовляти слова і речення. Більш здібні до розмов самці, ніж самки. Навчання папуг вимовляти слова потребує частого спілкування, тихої спокійної обстановки.
Канарки належать до ряду горобиних. Вважають, що назва канарка пов’язана з її походженням з островів Канарського архіпелагу, звідки у XV ст. її завезли у Європу іспанські, а потім й інші моряки. У природі канарки люблять ліс з галявинами та кущами. У негніздовий період вони ведуть зграйний спосіб життя, живляться насінням різних трав і фруктами. В період вигодовування пташенят канарки поїдають і дрібних комах. Як і у папуг, корм канарки складається з зернового, м’якого, вітамінного, або зеленого, і мінерального.


Немає коментарів:

Дописати коментар